Tämänvuotinen Hiiden ystävä on ikänsä metsämiehenä toiminut Erich Valksaar

Virossa on jälleen jaettu vuotuinen tunnustus pyhien luonnonpaikkojen puolesta toimineelle ihmiselle. Tämänvuotiseksi Hiiden ystäväksi valittiin ikänsä metsämiehenä toiminut Erich Valksaar, 89. Tunnustuksen taustalla oli Valksaaren toiminta Tõiveren hiiden pelastamiseksi. Valksaaren ja hänen kaltaistensa metsämiesten ansiosta Viron monet hiisipaikat ovat säilyneet miehitysajan läpi meidän päiviimme saakka.

Erich Valksaar muistelee:

”Olin Pajusissa aluemetsänhoitaja ja kävimme metsästämässä. Silloin löysin metsästä vanhat tammet. Villisiat kävivät siellä tonkimassa tammenterhoja. Aloin kysellä muilta, että miksi tammet kasvavat siellä. Silloin sain tietää, että se on vanha hiisipaikka. Tästä hiisitammistosta tiesivät myös muut. Joskus vuosien 1975 ja 1980 välissä Kuristan metsätalouden johtaja antoi minulle käskyn kaataa nämä vanhat tammet. Ministeriön miehet halusivat kuulemma tammilaudoista ruumisarkkuja. Minä en kuitenkaan halunnut kaataa niitä, koska se on vanha hiisipaikka. Valitin ahdingostani tutulle insinöörille. Hän suositteli, että sanoisin tammien olevan sisältä kostuneita ja siten kelpaamattomia laudoiksi. Sanoinkin sitten johtajalle, että nämä tammet eivät sovi, koska ne ovat mätiä ja niitä ei kannata kaataa. Sain toki kuulla kunniani, etten täyttänyt käskyä, mutta minua ei potkittu töistä.”

Tõiveren hiisitammisto. Kuvaaja: Eda Kasar.

”Nykyään metsissä on paljon hävitystä. Paljon arvokasta, mitä me omana aikanamme säilytimme, kaadetaan nyt. Sanotaan, että muuten mätänee. Se on harmillista”, Valksaar arvioi.

Valksaaren mukaan vanhoilla metsänhoitajilla olisi paljon opetettavaa nykyisille metsänhoitajille, mutta heitä ei valitettavasti haluta kuunnella. Muinainen metsämies katsoo myös, että maahan kaatuneet puut voisi siivota hiiden alta pois, jotta ihmisillä olisi mukavampi vierailla siellä. Kaikesta muusta huolehtikoon kuitenkin luonto.

Erich Valksaar syntyi 27.07.1932 Koorkülassa Helmen kihlakunnassa. Metsänhoitajan koulutuksen hän sai Tihemetsan teknisestä opistosta. Hän aloitti metsänhoitajan työt Lustiveren, myöhemmin Aidun metsänhoitoalueen apulaisaluemetsänhoitajana. Sieltä hän siirtyi Pajusin metsänhoitoalueelle, missä hän työskenteli kymmenen vuotta apulaisaluemetsänhoitajana ja sen jälkeen kolmekymmentäkaksi vuotta aluemetsänhoitajana. Valksaar on myös yksityismetsänhoitajien Hong-nimisen yhdistyksen jäsen. Hänellä on neljä lasta, kahdeksan lastenlasta, neljä lastenlastenlasta.

Tõiveren hiisi sijaitsee Põltsamaan kihlakunnassa (nykyään Põltsamaan kunnassa Jõgevamaalla).

Hiiden ystävän valitsevat joka vuosi Maavalla Koda, Hiite Maja-säätiö sekä EVT Põlisrahvaste Sihtasutus. Perinteinen Hiiden ystävän tunnustustilaisuus jouduttiin tänä vuonna perumaan koronatilanteen takia.

Alkuperäinen uutinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *