Linnasten Lähde
Valkeakoski, Pirkanmaa
Kohteen sijainti kartalla
Kuvaus
Valkeakosken Linnastenvuori sijaitsee Munteen-Kuurilan kylässä. Lähde on Taivaannaulan tiedon mukaan pieni ja vaikeasti havaittavissa maastossa.
Perimätieto
Linnasten kalliolla Sääksmäessä on ollu semmonen lähre, jos oli sammasvettä, kun tommosia parannettiin, paransivat kun lastensa suus rakkoon meni, nin sitä vettä sanottiin sammaveteks sitte. Ja sitte heitettiin pantiin siihen, kuka pani neulan, kuka mitäkin, että se oli sen veten hinta sitte, nin niitä sitte heitettiin siihen lähteeseen.
SKS, Lempäälä 1937
Linnasissa on kallion päällä lähde. Jos kätensä siinä pesee, eikä käsiänsä kuivaakaan, toteutuu se toive, jota toivoo.
SKS, Sääksmäki 1939
Linnaisten kalliolla on vuoren sisällä lähde. Pieni reikä sinne laelta johtaa. Jos rahaa panet, parantaa vesi taudistasi.
SKS, Sääksmäki 1939
Sääksmäessä on semmotoinen kallio niin rirvalas kai se on semmotoinen kallio, jossa on lählek kalliossa, pannee rahhaa sinnen niin saa tiatoja.
SKS, Tyrväntö 1948
Sääksmäellä Linnasten vuorella on pieni lähde, sitä nimitetään Sammasvesilähteeksi. Tästä saatiin lääkettä kuin pikkulapset olivat sampailla, mentiin vuorelta ottaan vettä lähteestä. Mutta siihen piti antaa uhri joko penni, neula tai jokin muu esine, eikä saanut katsoa takansa ennenkuin oli vuoren alla.
SKS, Sääksmäki 1937
Sääksmäen Linnaisten kylän luona Linnavuorella on Linnaistenlähde. Vanhojen tarinain mukaan on lähteeseen ennen käyty uhraamassa. Kerrotaan, että uhrattavan esineen, joka lähteeseen heitettiin, piti olla kirkas kultaa, hopeaa, raha tai esine. Uhraamalla saatiin paraneen sairaus sekä ihmisistä että eläimistä. Myöskin voitiin pyytää karjan onnea, riista ja kalaonnea. Rikkautta, rakkautta ja muuta hyvää uskottiin lähteen haltian voivan antaa.
SKS, Sääksmäki 1938
Uhrilähde. Linnaisten korkian vuoren päällä Kalvolassa Sääksmäen rajalla, siinä kussa Judikkalan tiehaara menee sivutte, on lähde, joka ei sanotaan koskaan kuivaavan. Se on uhrilähde ollut. Neuloja jm. on sinne uhrattu. Kukaties on siellä juhliakin pidetty. (Presten Törnwall). Rm 68:3,s.260.
Linnais och Sampaanlähde i Sääksmäki. Byn har sitt namn efter berget. Berget är ung. ½ worst långt och bredt, på flere sidor brant, på någon sido loikko. Midt på berget Sampaanlähde, 1 ½ qv. lång och bred, knapt aln djup, men dess vatten skall ej bli slut. Liten rännil skall flytta åt norr. Långtifrån hemtas för åkommor, trol. mest torsken (sampa) vatten härifrån, och om vintern isstycken af frusna källvattnet. Vattnet har någon vidrig smak. Kun vettä siitä otetaan, niin pitää aina lähteen uhrata rahaa taikku muutaki (vaikka lapset kyllä sitten niitä rahoja lähteestä krookkivat). Rm 62, s. 256.