Siirry sisältöön

Hiidet.fi

Kansanuskon pyhät luonnonpaikat

  • Etusivu
  • Kartta
  • Ota yhteyttä

Kankaanpään Kuninkaanlähde

Kankaanpää, Satakunta

Kohteen sijainti kartalla

61.774716231381866, 22.528213540362845

Kuvaus

Kuninkaanlähde sijaitsee Hämeenkankaan harjualueella Kankaanpäässä. Erittäin runsas virtaama. Sijaitsee lomahotellin välittömässä läheisyydessä. Lähteeltä alkavan puron varrella on luonnonsuojelualue.

Perimätieto

Kangaanpään pitäjässä Vihtiläjärven kylässä on nimellään Kuningaan lähte. Tämä lähde on saanut nimensä siitä, että kerran on lähteellä käynyt kuningas. Kuningas oli istuttanut (kuten kertoja sanoo) lähteeseen rahoja ja sanonut: “Panen nämä rahat maalle ja maanhaltialle muistoksi.” Nähtyään kirkkaan lähdeveden ja siinä kimaltelevat rahat oli kuningas sanonut: “Tätä vettä voisi käyttää vaikka jauhinkivien pyörittämiseen.” Myöhemmin lähteeseen perusdettiin vesimylly. Kuningas tulee katsomaan myllyä, silä on suuret ilot (eli hilut kuden kertoja sanoo). Kuningas suuttuu ja sanoo: “Jos te täälä tällaista roskahomaa pidätte, niin minä voin kuivata koko lähdeveten.”

SKS, Kankaanpää 1937

Kankaanpäässä on lähde nimeltä “Kuninkaan lähde”. Se on saanut nimensä siitä, kun eräs Ruotsin kuningas on heittänyt siihen rahaa. Vieläkin ihmisillä on tapana lähteellä käydessään heittää rahaa siihen.

SKS, Merikarvia 1936

Kankaanpäässä on lähde, jota sanotaan “Kuninkaan lähteeksi”. Lähde on saanut nimensä siitä, että siellä on kerran käynyt eräs Ruotsin kuninkaista ja juonut lähteestä. Hän huomasi, että vesi oli hyvin kirkasta ja heitti lähteeseen hopearahan. Jos nyt heittää lähteeseen rahaa, ei sitä see sieltä pois vaikka pohja loistaa selvänä veden alta.

SKS, Ulvila 1938

Kuninkaanlähde. Tualla Kankaanpääs on se lähret, joka on Kuninkaanlähret. Ruattin kuninkaan on pitäny poikkeeman siä. Ne heitti sinne rahoja ja parannusta hakivat. (Ihmiset jälkeenpäin).

SKS, Ikaalinen 1945

Hämeenkankaalla Parkanon pitäjässä lähellä Ikaalisten rajaa on Kuninkaan lähde. Hiekkakankaasta lähällä tietä (nykyään hylätty entinen Turun-Kristiinan maantie) pulppuaa kirkasvetin lähde. Lähteestä, jonka vesi kesäkuumallakin on kylmää, lähtee puro, joka käyttää 7 myllyä. Lähteellä kerrotaan kuninkaan joskus rastailleen. Ja silloin on huomattu sen terveeksi tekevä vaikutus. Silla sen jälkeen on lähteen vettä ruvettu käyttämään parannustarkoitukseen. Silmätaudit ja muut vaivat paranivat, kun sairasta paikkaa sen vedellä pestiin. Avunhakijat uhrasivat lähteeseen rahaa ja arvoesineitä. Vielä 50 vuotta sitten tiedetään sille uhratun.

SKS, Hämeenkyrö 1937

Kuninkaan lähde. Kertomus Kuninkaan lähteestä, joka lienee Kankaanpään kunnassa Satakunnassa, on tullut seuraavasti: Eräs nainen Julia Viktoria Valldeman on joutunut asumaan Askolaan. Kun hän siellä on kertonut Kuninkaanlähteestä ja sen parantavasta voimasta, niin se on ihmeensä tähden muistiin jäänyt ja levinnyt. Vaimo Julia Valldeman kertoi: Kun minun sisareni Hannan silmät olivat kipeät niin, että Hanna oli koko talven sokeana, vaikka oli tohtoorin lääkkeitä aina, niin mamma lähetti rengin hakemaan vettä Kuninkaan lähteestä. Renki toi sieltä vettä monta leilillistä ja kun Hanna pesi sillä vedellä silmiänsä jonkun ajan, niin hän rupesi näkemään. Muutaman viikon päästä oli hän jo niin näkevä, että osasi mennä itse ulos, kun siihen asti ei osannut mennä mihkään. Tohtoorin tropit eivät auttaneet mitään, vaan kun tohtorinkin troppia käytettiin niin ne luultavasti paransi.

SKS, Askola 1911

Kuninkaanlähde on suuri lähde. Siinä on suuri lähde. Siinä on 6:si silmää, jotka kuohuttavat vettä noin kyynärän korkealle toisinaan. Suihkut tulevat milloin hiljaisemmin milloin kovemmin eli vihasemmin. Sen vettä käytetään kaikkiin kipeihin, mutta erittäin silmäkipuihin. Ihmisiä on käynyt siellä tuhansia, jotka ovat heittäneet rahaa sinne. Jos ei lähteeseen heitä rahaa, niin se vihastuu ja heittää vihoissaan korkeita vesisuihkuja. Kerran oli mies, joka ei antanut rahaa, vaikka otti vettä, mutta lähde suuttui niin, että oli upottaa miehen ja mies täytyi antaa rahaa.

SKS, Askola 1911

Kuninkaan lähde Kerran tuli lähteelle kolme Kauhajoen vaimoa hakemaan parannusta, niin vaimoille lähde teki tervehdyksen siten, että purskahutti korkeita ärjyviä suihkuja, kun vaimot ensin olivat tervehtineet lähdettä. Ja kun vaimot olivat heittäneet sinne rahaa, niin lähde hiljeni. Silmäkipeä vaimo sai heti näkönsä, kun pesi silmänsä sen lähteen vedellä. Toisen vamion rinta (=nänni) lakkasi paikalla pakottamasta sen veden avulla, kolmannesta meni rintatauti (=keuhko) paikalla. Ennen oli lähteellä käynyt kansaa niinkuin markkinoilla ja paljon sinne rahaa heitettiin. Valldemanin renkikin, joka kävi hevosella monta leilillistä vettä hakemassa, heitti sinne hopearahan, mutta kertoja ei tiennyt miten suuren. Valldeman oli Parkanon lukkari ja Hanna, jonka silmät paransi, lukkarin tytär. Vielä tänä aikana on siellä vettä haettu parannukseksi, vaikka ihmiset ovat oppineita ja sivistyneitä. Rahaa on kaivettu lähteestä, mutta vähän on löytynyt, kun lähde on syvä. Lähde on saanut nimensä kuninkaasta, joka on sen reunalla oleskellut ja juonut siitä. Kuningas oli tullut pitkin Pohjankangasta ennen vanhaa väsyneenä.

SKS, Askola 1911